Skip to content

Petitie Valea Calugareasca

Step 1 of 2

Catre:
MINISTERUL MEDIULUI
E-mail: petitii@mmediu.ro
In atentia domnului Ministru Mircea Fechet

Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Prahova
Sos.Decebal Nr.17, cod postal 100142, loc. Ploieşti, jud. Prahova
E-mail: cjprahova@gnm.ro
In atentia dnei Comisar sef Ioana Feraru

Agentia pentru Protectia Mediului Prahova
Str. Gh. Gr. Cantacuzino nr. 306, Ploiesti
E-mail: office@apmph.anpm.ro
In atentia: d-lui Director Executiv - Florin Diaconu

AGENTIA NATIONALA PENTRU PROTECTIA MEDIULUI
Str. Splaiul Independentei, nr.294, Corp B, Sector 6, Bucureşti
In atentia domnului Laurentiu Alexandru Pastinaru
E-mail: office@anpm.ro

Directia De Sanatate Publica Prahova
Str. Tache Ionescu, nr.13, Ploiesti
E-mail: secretariat@dspph.ro
In atentia doamnei Dr. Alice-Crina Conea – Director Executiv

Consiliul Judetean Prahova
B-dul Republicii, Nr. 2-4, Palatul Administrativ, Ploiesti, Prahova, Romania
E-mail:relatii@cjph.ro
In atentia domnului Presedinte Dumitrescu Iulian

Primaria Municipiului Ploiesti
Piata Eroilor nr.1A
E-mail: comunicare@ploiesti.ro
In atentia D-lui Andrei-Liviu Volosevici – Primar

Inspectoratul Judetean de Politie Prahova
Str. Vasile Lupu, nr. 60, Ploiesti,
E-mail: ijpprahova@gmail.com
In atentia Imputernicit Seful Inspectoratului, Comisar sef de politie Gabi Teodor Manuc

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Adresa: B-dul Libertăţii nr.14, Sector 5, Bucureşti
E-mail: sesizare@mpublic.ro

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
E-mail: mai@mai.gov.ro
In atentia: Dlui Marian-Catalin PREDOIU - Ministru de interne

Primaria Valea Calugareasca
Comuna Valea Calugareasca, Jud. Prahova
E-mail: secretariat@primariavaleacalugareasca.ro; primarvaleacalugareasca@gmail.com;
In atentia dnei Ioana Neagu – Primar

GUVERNUL ROMANIEI
In atentia domnului Prim-Ministru Ion-Marcel CIOLACU
E-mail: drp@gov.ro

ADMINISTRATIA PREZIDENTIALA
E-mail: procetatean@presidency.ro
In atentia Dlui: Klaus IOHANNIS. Presedintele Romaniei

REALITATEA PLUS
E-mail: webmaster@realitatea.net
In atentia Dnei Bertalan-Pacuraru Alexandra-Beatrice – Administrator

B1TV.RO
E-mail: stiri@b1tv.ro
In atentia d-lui Ovidiu Budusanu

ROMANIA TV
E-mail: office@rtv.net; eugen.chelemen@rtv.net
In atentia d-lui redactor-sef: Eugen Chelemen

ANTENA 3
E-mail: receptie@antenagroup.ro
In atentia d-lui Alin Tarnovschi – Redactor sef

TVR 1
E-mail: relatiicupublicul@tvr.ro
In atentia d-lui Dan Cristian Turturică, Președinte-Director General

GS NEWS - ZIAR INDEPENDENT
E-mail: redactia@gsnews.ro
In atentia dlui Valentin Damian – Manager

MONITORUL DE BUCURESTI
Email: stiri@monitoruldebucuresti.ro
In atentia dnei Johana Radian – Redactor

ZIARUL ADEVARUL
E-mail: contact@adevarul.ro
In atentia d-lui Cristian Stancu - Director General

LIBERTATEA
Sector2, Bucuresti
Email: libertatea@libertatea.ro
In atentia d-nei prim redactor Oana Costea

Qmagazine
Bulevardul Aviatorilor, nr.18, apartament 2, Bucuresti
E-mail: floriana@jucan.ro
În atenţia D-nei Floriana Jucan - Redactor

Observatorul Prahovean
Adresa: Strada Lupeni, nr. 6B, Ploiești, 100568, Prahova
Telefon/WhatsApp: 0785 075 112
E-mail: redactie@observatorulph.ro

Formulez prezenta SESIZARE prin care va aduc la cunoștință íncalcarea prevederilor legale de către un grup de interese constituit, ín județul Prahova, din oameni de afaceri și funcționari publici care pun ín pericol sănătatea cetățenilor din Valea Călugărească, și distrug o zonă cu valoare istorică semnificativă care deține un potențial turistic enorm .

La data de  29.03.2024 Agentia pentru Protectia Mediului Prahova a emis abuziv si fara indeplinirea conditiilor tehnice si legale minimale , AIM nr. 52/29.03.2024, emisa pentru activitatea: Depozit de deseuri clasa B cu amplasamentul in comuna Valea Calugareasca, sat Arva, Sat Pantazi,  jud Prahova, titularului Ecopark Energy SRL.

Prin umare datorita legaturilor frauduloase dintre grupul de interese si functionarii publici fara a se asigura ca sunt respectate normele elementare de protectie a mediului, functionarii din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova au luat decizia autorizarii unei activitati cu risc mare de poluare fara a urmari implementarea unor conditii de siguranta minim obligatorii.De asemenea, desi anterior emiterii AIM trebuia efectuata de catre personalul angajat al Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova si de catre Directorul Executiv, Florin Diaconu, o vizita pe amplasament pentru a se constata existenta dotarilor specifice unui depozit de deseuri, acestia au consemnat IN FALS ca sunt indeplinite cerintele de autorizare, in fapt, in teren neexistand nici o amenajare specifica unui depozit de deseuri, nici macar lucrarile de impermeabilizare asa cum rezulta din fotografiile atasate.

De asemenea amplasamentul depozitului nu respecta distanta minima de protectie sanitara de 1000 m fata de cea mai apropiata locuinta.

Florin Diaconu, Directorul Agentia pentru Protectia Mediului Prahova si periculosul grup de interese creat in jurul lui, este sustinut si de functionarii publici de la Agentia Nationala Pentru Protectia Mediului care in urma sutelor de sesizari venite de la cetatenii din Valea Calugareasca nu au avut nici o reactie, desi sunt obligati prin lege sa suspende o Autorizatie de mediu eliberata ilegal de catre o Agentie de Mediu Judeteana.

 

Valea Călugărească este una dintre bogățiile României, prima atestare documentară fiind pe la 1429. Crama din 1777 a fost cea mai veche construcție țărănească din lemn de pe teritoriul județului Prahova și s-a păstrat o vreme, până pe la sfârşitul secolului al XX-lea. Cunoscută pentru podgoriile sale, Valea Călugărească este un ţinut însorit şi face parte din Drumul Vinului. Ceea ce înseamnă şi turism viticol.

Celebru pentru vinurile sale, obținute din strugurii scăldați de soare, acest ținut binecuvântat poartă numele de Valea Călugărească datorită primelor aşezări, apărute la jumătatea secolului al XVII-lea, ale călugărilor veniți de la Constantinopol. Valea Călugărească urma să fie un nou centru religios în Dealul Mare şi astfel i-a fost atribuit numele.

Un astfel de loc dăruit de bunul Dumnezeu trebuie păstrat, conservat, promovat și vizitat de turişti din toate colțurile lumii. Așa cum se întâmplă cu alte țări care îşi respectă valorile și care ştiu să aducă și venituri la bugetul de stat prin turism.

Valoare istorică și potențial turistic, amestecate cu gunoaie din diverse părți

Valea Călugărească ar putea atrage turiști așa cum atrag şi Valea Duro din Portugalia, Toscana sau Piedmont din Italia, Valea Ronului, Bordeaux sau Champagne din Franţa, Santorini din Grecia, Istria din Croația sau Eger din Ungaria.

Deși are toate aceste atuuri, Valea Călugărească pare să fie transformată curând în Valea Plângerii, nicidecum în Valea Ronului sau Valea Duro... Și asta pentru că valoarea istorică și potențialul turistic sunt călcate cu picioare iar pământul binecuvântat, ca și aerul de munte, sunt poluate de deşeuri ce sunt aduse de societatea ECOPARK ENERGY SRL. Acesta a fost autorizat pentru milioane de tone de deseuri care depaseste statitic generarea de deseuri in tot judetul Prahova pe o perioada de pentru 100 ani.Ne dam seama ca aici grupul de interese, care il are in centru pe Florin Diaconu, intentioneaza sa aduca deseuri din alta tara care sa fie depozitate in Valea Calugareasca.

Valea Călugărească tinde să se transforme în Valea Plângerii cu binecuvântarea" Agenţiei pentru Protecția Mediului (APM) Prahova care a aprobat 4 noi celule de depozitare a deşeurilor.

APM Prahova a emis, la data de 29.03.2024, Autorizația Integrată de Mediu nr. 52/29.03.2024 (AIM nr. 52/2024) pentru activitatea: Depozit de deseuri nepericuloase clasa B - Cod CAEN 5210 (încadrată la punctul 5.4., Anexa 1 din Legea nr. 278/2013), cu amplasamentul în comuna Valea Călugarească, sat Arva, sat Pantazi, județul Prahova, titularului ECOPARK ENERGY S.R.L. de către Agenţia pentru Protecția Mediului PRAHOVA.

În loc să fermenteze vinul, să fermenteze gunoaie?!

Astfel, o instituție care ar trebui să protejeze mediul permite unui operator economic să distrugă un bun din patrimoniul țării.

Prin autorizarea ECOPARK ENERGY SRL să aducă deşeuri în Valea Călugărească, în cele 4 celule noi, APM „năşeşte" practic redenumirea în Valea Plângerii!

Căci ce altceva face o autoritate care permite ,,depozite de deşeuri... de milioane de tone" în Valea Călugărească?

Pentru că, pe cale de consecință, în loc să fie inundată de turişti care să crească nivelul de trai al localnicilor, prin venituri la buget, Valea Călugărească se transformă în Valea Plângerii, unde nu vine niciun turist, dar nici localnicii nu vor mai putea trăi. Pentru că, în loc de aer curat de munte, localnicii vor avea parte de mirosuri pestilențiale de gunoaie aduse din diverse locuri, inclusiv din ţări străine.

Indiferent de argumente, depozitarea gunoaielor de aici ține de un minim bun simț. Nici nu trebuie să fii specialist să-ți dai seama că deșeurile în valea Călugărească înseamnă contradicție în termeni.

Și cum nimeni n-ar avea măcar îndrăzneala să aducă deșeuri în Toscana sau Bordeaux, așa ar trebui să se întâmple și în Valea Călugărească din județul Prahova, un loc binecuvântat şi cu nimic mai prejos decât celebrele amintite mai sus. Dovadă este faptul că sfinții călugări au ales să vină aici, în Valea Călugărească.

Articolul 35 din Constituția României garantează dreptul la un mediu sănătos: (1) Statul recunoaște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și ecologic echilibrat. [...] (3) Persoanele fizice și juridice au obligația de a proteja și ameliora mediul înconjurător.

În acest moment, consider că mi se încalcă dreptul constituțional la un mediu sănătos, iar dumneavoastră, în calitate de reprezentanți ai autorității statului, aveți datoria de a proteja cetățenii.

Rugam autoritatile cu responsabile in domeniu sa ia masuri urgente, in conformitate cu competentele detinute, si sa nu protejeze poluatorii contra populatie.

Vă rugăm să ne comunicați raportul întocmit în urma verificării la adresa de email: petitie@stop-poluare.ro.

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 10 files.