Skip to content

Petitie Ariceștii Rahtivani

Step 1 of 2

Ministerul Mediului
E-mail: petitii@mmediu.ro
In atentia domnului Ministru Mircea Fechet

Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Prahova
Sos.Decebal Nr.17, cod postal 100142, loc. Ploieşti, jud. Prahova E-mail: cjprahova@gnm.ro
In atentia dnei Comisar sef Ioana Feraru

Agentia pentru Protectia Mediului Prahova
Str. Gh. Gr. Cantacuzino nr. 306, Ploiesti E-mail: office@apmph.anpm.ro
In atentia: d-lui Director Executiv - Florin Diaconu

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului
Str. Splaiul Independentei, nr.294, Corp B, Sector 6, Bucureşti In atentia domnului Laurentiu Alexandru Pastinaru
E-mail: office@anpm.ro

Directia de Sanatate Publica Prahova
Str. Tache Ionescu, nr.13, Ploiesti E-mail: secretariat@dspph.ro
In atentia doamnei Dr. Alice-Crina Conea – Director Executiv

Consiliul Judetean Prahova
B-dul Republicii, Nr. 2-4, Palatul Administrativ, Ploiesti, Prahova, Romania E-mail:relatii@cjph.ro
In atentia domnului Presedinte Dumitrescu Iulian

Primaria Municipiului Ploiesti
Piata Eroilor nr.1A
E-mail: comunicare@ploiesti.ro
In atentia D-lui Andrei-Liviu Volosevici – Primar

Guvernul Romaniei
In atentia domnului Prim-Ministru Ion-Marcel CIOLACU E-mail: drp@gov.ro

Administratia Prezidentiala
E-mail: procetatean@presidency.ro
In atentia Dlui: Klaus IOHANNIS. Presedintele Romaniei

Inspectoratul Judetean de Politie Prahova
Str. Vasile Lupu, nr. 60, Ploiesti,
E-mail: ijpprahova@gmail.com
In atentia Imputernicit Sefului Inspectoratului, Comisar sef de politie Gabi Teodor Manuc

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești
Adresa: Ploiești, Str. Buna Vestire nr.1 A
E-mail: pca_ploiesti@mpublic.ro
In atentia dnei Procuror General - DRĂGAN MIOARA RALUCA

REALITATEA PLUS
E-mail: webmaster@realitatea.net
In atentia Dnei Bertalan-Pacuraru Alexandra-Beatrice – Administrator

B1TV.RO
E-mail: stiri@b1tv.ro
In atentia d-lui Ovidiu Budusanu

ROMANIA TV
E-mail: office@rtv.net; eugen.chelemen@rtv.net In atentia d-lui redactor-sef: Eugen Chelemen

ANTENA 3
E-mail: receptie@antenagroup.ro
In atentia d-lui Alin Tarnovschi – Redactor sef

TVR 1
E-mail: relatiicupublicul@tvr.ro
In atentia d-lui Dan Cristian Turturică, Președinte-Director General

GS NEWS - ZIAR INDEPENDENT
E-mail: redactia@gsnews.ro
In atentia dlui Valentin Damian – Manager

MONITORUL DE BUCURESTI
Email: stiri@monitoruldebucuresti.ro
In atentia dnei Johana Radian – Redactor

ZIARUL ADEVARUL
E-mail: contact@adevarul.ro
In atentia d-lui Cristian Stancu - Director General

LIBERTATEA
Sector2, Bucuresti
Email: libertatea@libertatea.ro
In atentia d-nei prim redactor Oana Costea

Qmagazine
Bulevardul Aviatorilor, nr.18, apartament 2, Bucuresti E-mail: floriana@jucan.ro;
În atenţia D-nei Floriana Jucan – Redactor

SESIZARE

 

CU PRIVIRE LA INCALCAREA LEGISLATIEI IN VIGOARE DE CATRE FUNCTIONARII PUBLICI AI AGENTIEI PENTRU PROTECTIA MEDIULUI PRAHOVA AFERENTA AUTORIZARII UNOR OPERATORI ECONOMICI DIN ZONA COMUNEI ARICESTII RAHTIVANI CARE A DUS LA POLUAREA SI CONTAMINAREA TERENURILOR DIN JUR CONFORM STUDIILOR DE LABORATOR ANEXATE.

 

Comuna Aricestii Rahtivani din judetul Prahova si comunele invecinate sunt puternic poluate si contaminate de activitatile desfasurate de COSECO WASTE S.R.L., cu punctul de lucru in comuna Aricestii Rahtivani, sat Aricestii Rativani Strada Republicii nr. 161, judetul Prahova unde exista o platforma de deseuri care contamineaza mediul inconjurator.

 

De asemenea, tot in comuna Aricestii Rahtivani sat Targsorul nou, tarlaua 102, judetul Prahova activeaza societatea Ecomaster Servicii Ecologice S.R.L., care la randul ei contamineaza si polueaza mediul inconjurator si locuitorii.

 

Mirosurile grele și persistente de gunoi emanate au devenit o problemă majoră pentru toți locuitorii. Acestea creează disconfort extrem în viața de zi cu zi si pune și în pericol sănătatea noastră și a familiilor noastre.

 

Va supunem atentiei situatia grava din comuna Aricestii Rahtivani si testele de laborator care confirmă gravitatea contaminarii si a poluarii. Potrivit analizelor efectuate de Laboratorul de încercări Eurototal Comp, în Comuna Ariceștii Rahtivani din județul Prahova, situația este deja extrem de gravă.

 

Astfel, în urma prevelării probelor de apă uzată, în data de 26.04.2024, s-a constatat că „proba de apă prezenta culoare neagră, miros specific de levigat de gunoi și depunere de materii grosiere”.

 

De asemenea, analizele au arătat că sunt depășite îngrijorător de mult valorile maxime admise pentru o serie de substanțe.

 

De pildă, valoarea obținută pentru consumul chimic de oxigen (CCO-Cr) este de 1823 mg02/l, valoarea maximă admisă fiind de 25 mg02/l. Conținutul de azot amoniacal/sodiu este de 5421 mg/l și ar fi trebuit să fie maxim 2 mg/l.

 

De asemenea, analizele arată 2140,453 mg/l cloruri, limita admisă fiind de 500 mg/l.

 

Cu toate ca poluarea este extrem de evidenta in comuna Aricestii Rahtivani Agentia pentru Protectia Mediului Prahova a publicat, la data de 21.05.2024, Proiectul de revizuire Autorizația Integrată de Mediu nr. 205/12.07.2010 (AIM nr. 205/12.07.2010) cu amplasamentul în comuna Ariceştii Rahtivani, sat Târgşorul Nou, Tarlaua 102, judeţul Prahova, titularului ECOMASTER SERVICII ECOLOGICE S.R.L. de către Agenția pentru Protecția Mediului PRAHOVA, pentru activitatile:

 

1) Tratarea fizico-chimică a deșeurilor periculoase în vederea eliminării sau valorificării, cu o capacitate de peste 10 tone pe zi;

2) Omogenizarea sau amestecarea anterior prezentării pentru activitatea de tratare fizico-chimica sau pentru eliminarea sau valorificarea deșeurilor în instalații de incinerare a deșeurilor sau in instalatii de coincinerare a deșeurilor;

3)Eliminarea deşeurilor nepericuloase cu o capacitate de peste 50 de tone pe zi;

4)Valorificarea sau o combinaţie de valorificare şi eliminare a deşeurilor nepericuloase cu o capacitate mai mare de 75 de tone pe zi;

5)Depozitele de deşeuri, care primesc peste 10 tone de deşeuri pe zi sau cu o capacitate totală de peste 25.000 de tone;

5)Depozitarea temporară a deşeurilor periculoase care nu intră sub incidenţa pct. 5.4, cu o capacitate totală de peste 50 de tone.”

 

De asemenea, tot Agenția pentru Protecția Mediului Prahova publică în luna martie 2024 solicitarea de emitere a autorizației integrate de mediu pentru activitatea încadratã conform Legii nr. 278/2013 in Anexa 1 , pct. 5.3 b) “Valorificarea sau o combinatie de valorificare și eliminare a deșeurilor nepericuloase cu o capacitate mai mare de 75 de tone pe zi, implicând cu excepția activităților care intra sub incidența prevederilor anexei 1 la Hotararea Guvernului nr. 188/2002 cu modificările și completările ulterioare, una sau mai multe din urmatoarele activități: (i) tratare biologică, (ii) pretratarea deșeurilor pentru incinerare sau coincinerare”, cu amplasamentul în comuna Ariceștii Rahtivani, str. Republicii, nr. 161, titular: SC. COSECO WASTE SRL. cu sediul in comuna Aricetii Rahtivani, sat Aricestii Rahtivani, str. Republicii, nr. 161.

Aceste 2 solicitari nu inseamna altceva decat o ingropare a cetatenilor din Aricestii Rahtivani si comunele limitrofe din Prahova in deseuri intrucat nu se mai respecta nicio norma legala in vigoare si nu se tine cont nici de sanatatea cetatenilor.

Dacă situația este deja gravă în condițiile în care vorbim de aproximativ 520 de tone de deșeuri zilnic, putem doar să ne imaginăm ce efecte sunt în urma milioanelor de tone de deșeuri ce urmează să fie aduse inclusiv deseuri periculoase si arderea acestora conform solicitarilor operatorilor economici prezentate mai sus.

Atasam prezentei analizele emise de laboratorul autorizat Eurototal Comp si solicitam in consecinta ca orice demers de marire de capacitate pentru operatorii economici din zona Aricestii Rahtivani si comunele invecinate sa fie respinsa  si sa se ia masuri de ecologizare a  zonelor poluate de catre acesti operatori economici si inchiderea activitatilor care pun in pericol sanatatea publica si mediul inconjurator .

Va rugam sa verfiicati  legalitatea emiterii  autorizatiilor  pentru societatitile COSECO WASTE S.R.L. si ECOMASTER SERVICII ECOLOGICE S.R.L.  care au permis pana-n prezent contaminarea agresiva a terenurilor din jur  si infractiuni de mediu  care au pus in pericol sanatatea cetatenilor, a mediului inconhurator, a solului si a panzei freatice cat si contaminarea culturilor si a produselor care ajung in comert.

 

Va solicitam, de asemenea sa opriti orice autorizare viitoare sau marire de capacitate privind  depozitarea, tratarea, prelucrarea deseurilor  in zona Aricestii Rahtivani si comunele invecinate si sa impuneti cu maxima urgenta ecologizarea  terenurilor efectate si stoparea activitatilor de poluare existente.

 

De asemenea, aveti obligatia legala sa solicitati operatorilor economici un bilant zero la punctele de lucru inainte de a lua in calcul orice solicitare de marire de capacitate.   Acest demers protejeaza cetatenii si nu poluatorii  iar datoria dvs este aceea de a proteja cetatenii de poluare si contaminare.

 

Conform cunoștințelor noastre, substanțele emanate din deșeuri, cum ar fi stibiu, bariu, cadmiu, cobalt, mercur, plumb, pun în pericol sănătatea oamenilor și conduc la apariția unor boli grave în comunitatea noastră, incluzând afecțiuni cronice digestive, respiratorii și altele.

 

Articolul 35 din Constituția României garantează dreptul la un mediu sănătos: (1) Statul recunoaște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și ecologic echilibrat. [...] (3) Persoanele fizice și juridice au obligația de a proteja și ameliora mediul înconjurător.

 

În acest moment, consider că mi se încalcă dreptul constituțional la un mediu sănătos, iar dumneavoastră, în calitate de reprezentanți ai autorității statului, aveți datoria de a proteja cetățenii.

 

Dupa cum se observa din fotografiile anexate, gunoaiele din care se scurg zemuri toxice, sunt depozitate direct pe sol fara cea mai mica protectie, ducand la scurgeri de levigat in sol care afecteaza panza freatica.

 

Panza freactica transporta mai departe toxineler din gunoaie care afecteaza culturile agricole, animalele care se hranesc cu aceste culturi agricole si oamenii care consuma

 

produsele. Este clar ca acest dezastru ecologic este tolerat de cei care ar trebui sa controleze si sa opreassca punerea in pericol a sanatatii publice.

 

Rugam autoritatile cu responsabilitate in domeniu sa ia masuri urgente, in conformitate cu competentele detinute, si sa nu protezeze poluatorii contra populatie.

 

Vă rugăm să ne comunicați raportul întocmit în urma verificării la adresa de email: petitie@stop-poluare.ro.

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 10 files.